keskiviikko 16. tammikuuta 2019

Maistelussa (muistelussa) ensimmäinen olueni


Siinä se nyt on, elämäni ensimmäinen itse mäskäämäni olut (tai oikeastaan oli, sillä tätä kirjoittaessa yhtään pulloa ei ole enää jäljellä...). Jouluna tätä päästiin maistelemaan.

Olut oli samea, mikä sinänsä ei minua lainkaan haittaa, vaan jotenkin jopa pidän siitä. Sameus antaa  sellaisen aidon käsintehdyn leiman. Väri oli miellyttävä aavistuksen punertava. Vaahto oli ehkä hieman sellainen kova, joka ei kauaa oluen pinnalla kestänyt. Hiilihappoa oluessa oli sopivasti. Suutuntuma oli melko kevyt ja raikas.

Näin jälkeen päin on haastavaa muistella tuoksua ja makuja, mutta joitain mielikuvia sentään jäi:

Ensimmäinen maistelukerta tuntui siltä kuin olisi saanut nyrkistä kasvoihin yhtäaikaa monesta eri suunnasta. Oli vaan voimakkaita, teräviä, sekalaisia tosistaan irrallisia makuja. Voimakkaana maistui hedelmäiset maut, mitkä oli miellyttäviä, mutta myös esim alkoholi, mikä ei sellaisenaan oluessa kuulu maistua. Tuoreessa oluessa häivähti myös hetken sellainen "kotikutoinen teiniuutekaljan" maku. Humalan tuoksu ja katkerot olivat mielestäni sopivan voimakkaat. Ajan myötä maut  jotenkin sulautuivat toisiinsa ja niistä tuli jotenkin ehyempi, harmonisempi kokonaisuus, jopa niin ehyt, että loppupeleissä tuo maistui kovinkin hyvältä ja kaikki tuli juotua. 





maanantai 14. tammikuuta 2019

Uusi silmäterä: Royal Catering- mäskäin


Silmäni osui päivänä eräänä ravintolalalitteita myyvällä nettisivulla hyvän näköiseen melko edulliseen mäskäimeen. Sivulla oli laaja esittely mäskäimestä ja se vaikutti todella hyvältä! Laitteessa oli paljon ominaisuuksia mitä löytyy esim kalliista Braumeisterista, mutta hinta oli vain 390e kun Braumeisterista maksat helposti sen muutaman tuhat euroa.

Tähän Royal Catering-nimellä myytävään mäskäimen saa esim ohjelmoitua niin, että laite ilmoittaa jokaisen vaiheen äänimerkillä. Eli milloin esim mäskäys loppuu, milloin lisäät ensimmäiset humalat, toiset jne. Lämpötilan säätö on 0,1 asteen tarkkuudella, kun entisessä Pregossamme se on 5 asteen välein. Tässä laitteessa on myös pumppu joka mäskäysvaiheessa pumppaa vierrettä pohjasta ylös ja valuttaa mäskin läpi, jolloin mäskiä ei tarvitse välillä sekoitella. Siiviläpohjaisen mallaspiipun asettaminen keittoastian päälle huuhteluvaiheessa tapahtuu huomattavsti tukevammin, turvallisemmin ja helpommin kuin Pregossa.

Royal Caterin- mäskäimeen voit tutustua täällä.

Mehän päätimme sitten tuon laitten ostaa, eikä tilauksesta laitteen saapumiseen Puolasta Saksan kautta Suomeen mennyt montakaan päivää. Pian oston jälkeen minulle selvisi että laite on täysin sama, mitä myydään yleiesesti monella muullakin nimellä: Ace microbrewery, Guten, Hop cat, Brew Devil, Beer Torrent, Brew Monk jne. Näissä laitteessa on myös yksi yleinen ongelma, eli täydellä teholla mäskättäessä, laitteeseen tulee jokin vika mikä käräyttää sen ja saattaa polttaa esim sulakkeet. Näille laitteille on esim. Facebookissa kaksikin omaa ryhmää, missä on paljon keskustelua aiheesta. Ongelmia ei ole ollut niillä, jotka ovat käyttäneet laitetta n, 200w maksimitehoa pienemmällä teholla. Eli tämä pitää kaikkien näiden laitteiden kanssa huomioida.

Ensimmäiset mäskäysket laitteella on onnistunut hyvin.








Parannuksia mallasmyllyyn ja jäähdytykseen


Nyt saatiin vähän poweria mallasmyllyyn! Mieheni teki parannuksia käsin veivattavaan perusmyllyyn. Hän nikkaroi myllylle puisen kehikon, johon sen saa kiinni ja josta rouhitut maltaat putoavat suoraan muoviseen isoon laatikkoon. Sen lisäksi, että prosessi nopeutui huomattavasti, helpottui se siinäkin mielessä, ettei viljapölyä lennä nyt ympäriinsä.



Mylly on kiinni puisessa kehikossa josta maltaat putoavat alla olevaan laatikkoon.
Käsiveivin korvaa nyt Makita. 

On kätevää kun kaikki maltaat saa yhteen isoon astiaan, josta ne voi suoraan kauhoa mallaspiippuun.

Pömpelin päällä on pleksilasinen kansi, josta voi tarkkailla tilannetta, eikä
pöly pääse leviämään ympäriinsä.

Valmis!



Myös jäähdytys lyheni useista tunneista alle kymmeneen minuttiin! Aikasemmin jäähdytin vierrettä ulkona tai kylmällä kuistilla välillä sekoittaen, koska en raaskinut jäähdyttää mäskäimen mukana tulleella kierukalla, jossa puhdasta vettä lorotetaan litratolkulla viemäriin. Halusimme tehostaa jäähdytystä ja päädyimme sitten kuitenkin kierukkajäähdytykseen (levyjäähdytinkin oli harkinnassa), mutta ostimme isomman max 40 litralle tarkoitetun, tehokkaamman kierukan, jonka kanssa jäähdyttäessä vettä kuluu huomattavasti vähemmän ja senkin veden käytämme osaksi mäskäysastioiden pesuun. En ollut uskoa todeksi, kun 17 litraa lähes kiehuvan kuumaa vierrettä jäähtyi 21 asteiseksi noin seitsemässä minuutissa!


Kokoero uuden ja vanhan jäähdyttimen välillä on melkoinen.